Useful SEO Interview Questions & Answers for Beginner’s 2019

SEO Interview Questions & Answers

1. What is SEO & why is it so important?

Ans. In simple words, SEO or Search Engine Optimization denotes to any activity performed for the improvement of Search Engine rankings of websites, products, services or other content. It shows unpaid results which is also referred to as “free”, “organic”, “natural” or “earned” results.

The importance of SEO starts with the desire of the companies to gain more traffic for their websites. The ranking over search engines matter because users pay more heed to the first 5 searches on Google. Moreover, the users tend to trust Google’s refined search results because they consider these searches to be more authentic and specific.

2. What is a Search Engine?

Ans. A search engine is a web-based software system which is developed to search and locate relevant information on the World Wide Web. Search engines generally answer the queries entered by the users and give them a list of search results.

3. Name of a few search engines.

Ans. The names of some search engines are- Google, Bing, Yahoo!, Baidu, DuckDuckGo and Yandex.

4. Who are the Founders of Google?

Ans. The founders of Google are Larry Page and Sergey Brin.

5. In which year was Google founded?

Ans. Google was founded on 4th September, 1998.

6. What is World Wide Web?

Ans. The World Wide Web (WWW) or the Web, which was invented by Tim Berners-Lee in the year 1989, is an information system of internet servers containing webpages where specially formatted documents and resources, supported by Hypertext Transfer Protocol or HTTP, can be located by Uniform Resource Locators (URLs) with other hypertext links.

7. What is a Domain?

Ans. On the internet, the domain is simply a part of the network address and acts as a descriptor for websites. It includes email addresses, website addresses and addresses of Internet Protocols such as SSH, IRC and FTP.

For example, in www.mytasker.com, mytasker is the domain.

8. What is domain extension?

Ans. Domain extension refers to the notation found at the end of web addresses. The extension is used to specify a country code or any web category. For example, .edu is a domain extension to specify educational institution as the web category.

9. What is a website?

Ans. A website contains a collection of web pages or formatted documents that can be accessed over the Internet. Websites are generally identified with domain names or web addresses.

10. What is a Web server?

Ans. A web server is a computer program with an IP address and domain names that display web pages to users when requested. Web server accepts and processes requests sent via HTTP.

11. What is Web Hosting?

Ans. Web hosting refers to any service providing space for websites over the Internet. Web host enables your website to be viewed by others via modem or network by making space over its server. There are different kinds of web hosting services available today which are used as per the needs and requirements of the web developers.

12. What is Crawling?

Ans. Crawling or web crawling refers to an automated process through which search engines filtrate web pages for proper indexing. Web crawlers go through web pages, look for relevant keywords, hyperlinks and content, and bring information back to the web servers for indexing.

As crawlers like Google Bots also go through other linked pages on websites, companies build sitemaps for better accessibility and navigation.

13. What is Indexing?

Ans. Indexing starts when the crawling process gets over during a search. Google uses crawling to collect pages relevant to the search queries, and creates index that includes specific words, or search terms and their locations. Search engines answer queries of the users by looking up to the index and showing the most appropriate pages.

14. What is organic result?

Ans. Organic result in SEO denotes to the listing of the web pages that are most relevant to the search query entered by the user. It is also referred to as “free” or “natural” result. Getting a higher ranking in the organic result over the search engines is the very purpose of SEO.

15. What are paid results?

Ans. Paid results in SEO mean the exact opposite of organic results. It generally denotes to advertisements that are displayed above the organic results. Several website owners make payments to Google to display their websites for certain search terms or keywords. Paid results show up when some user enters a search query with those keywords.

16. What is “Google Suggest” or “Autocomplete”?

Ans. Google Suggest is a part of the auto-complete function of Google search engine. When any user enters a word or some letters over the search field, Google shows many associated terms to him/her in a drop down menu. Such suggestions are a collection of the most frequently search terms over the Google search engine.

                                                                                         What is “Google Suggest” or “Autocomplete

17. What is On Page SEO?

Ans. On page SEO refers to all the activities performed within the websites to get higher ranking and more relevant traffic from the search engines. On page SEO is related to the optimization of the content as well as the HTML source code of any web page. Some of its aspects include meta tags, title tags, meta description and heading tags.

18. What is Off Page SEO?

Ans. Off page SEO relates to the other aspects that influence the search ranking of websites on the Search Engine Result Page. It refers to the promotional activities, such as content marketing, social media and link building performed outside the boundaries of any web page to improve its search ranking.

19. What is the definition of keyword?

Ans. Keyword means any word serving as a key. Keyword in SEO refers to the key phrases and words included in the web content which helps the users to find the specific website by entering relevant search queries over the search engines.

20. What are Heading tags?

Ans. In SEO, heading or header tags are used to separate the heading and sub-heading of any content from the rest of the web page. There are 6 heading tags used in SEO in a top down hierarchy. Ranging from h1 to h6, header tags bring coherence in content along with relevancy and keyword consistency in the search results displayed on SERPs.

21. What is Canonical URL?

Ans. Canonical URLs relate to the concept of selecting the best URL for the web pages that the visitors want to see. Also, known as canonical tags, these URLs help in content syndication when multiple versions of a same page become available over the Internet. Thus, it is used to resolve issues related to content duplication.

For example, most people would consider these the same urls:

www.example.com
example.com/
www.example.com/index.html
example.com/home.asp

22. What is the definition of URL?

Ans. Uniform Resource Locator or URL acts as a generic term used to specify all kinds of web addresses found on the web. URLs provide users with ways to identify and locate resources and documents on the web. URLs contain internet protocols, IP address of the host and the domain name along with other information.

23. What is SEO friendly URL?

Ans. SEO friendly URLs are used to optimize the structure and word usage in URLs so that the process of indexing a website by search engines become improved. SEO techniques, such as putting keywords and having proper length and file structure in the URLs, help in improving website ranking and enhancing website navigation. Search engines (Google, Bing, Yahoo etc.) and users may have problems with complicated URLs. Clean and simple URL helps users and search engines to understand a page topic easily.

24. What are backlinks?

Ans. Backlinks are also called incoming links that help users to shift from one web page to the other web pages. These links play an important part in SEO. When Google search engine views multiple quality backlinks to a page, it considers the page to be more relevant to the search query, which helps in its indexing process and improves its organic ranking on SERPs.

25. What is a Do-Follow link?

Ans. A Do-Follow Link, as the name suggests, allows Google link calculator called PageRank to count all the inbound links from other web pages and websites as link points. The higher the link juice or link points are, the greater would be the search ranking of that web page, as these links make the web page appear very relevant and popular to the Google search engines.

26. What is a No-Follow link?

Ans. A No-Follow link is exactly the opposite of a Do-Follow link as such the link attributes do not allow the Google bots to follow them. These links cannot be followed by robots; only humans can do it. No-follow link attributes are structured in the following manner:

<a href=”http://www.example.com/” rel=”nofollow”>Link text</a>

27. What is internal linking?

Ans. Internal Linking is a process of providing hyperlinks on the web pages that connect to the same domain. It is another way of directing the visitors from one web page to another of the same website.

They help search engine spiders to crawl and index all the inner pages of a website/blog easily and such links help in building information hierarchy while pushing up the link juice level in any given website and allowing the visitors to navigate the website pages properly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *